Te serowe kulki zrobisz w 15 minut. Wystarczy rozgnieść składniki widelcem
Bazą serowych kulek jest zwykły twaróg, ale najważniejsze są tu dodatki. Nasze kulki kryją w sobie jajko, oliwki i czosnek. Takie kulki robi się błyskawicznie i można je podać w bardzo efektowny sposób.
Jak zrobić kulki serowe z twarogu?
Wszystkie składniki (w tym posiekane oliwki i przeciśnięty przez praskę czosnek) po prostu wystarczy rozgnieść i dobrze wymieszać widelcem. Nie trzeba tu żadnego blendera i innych sprzętów. Najlepiej użyć do zrobienia tej przekąski twarogu tłustego lub półtłustego.
Jeśli masa serowa wydaje ci się zbyt sucha (to może zależeć od rodzaju twarogu), aby ulepić z niej kulki, możesz dodać nieco więcej masła, ale uważaj, aby nie przesadzić z jego ilością. Gotowe kulki warto włożyć na jakiś czas do lodówki przed podaniem, a jeśli zależy ci na czasie, schłodź je przez chwilę w zamrażalniku.
Przepis: Kulki serowe z sezamem
Prosta przekąska na bazie twarogu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 121 w każdej porcji
Składniki
- 200 g twarogu
- 1 gotowane jajko
- 1 łyżka miękkiego masła
- 8 wydrylowanych zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 4 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówW misce rozgnieć i wymieszaj widelcem twaróg, posiekane drobno oliwki, posiekane jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło i przyprawy. Sezam upraż na suchej patelni.
- Robienie kulekNabieraj łyżką masę serową i zwilżonymi dłońmi formuj kulki. Obtaczaj każdą w sezamie. Schłodź kulki w lodówce.
Wskazówki: Dodatki i przyprawy do kulek możesz zmieniać. Jeśli nie lubisz czosnku, pomiń go. Do masy twarogowej możesz dodać np. koperek, posiekanego wędzonego łososia czy ostrą papryczkę. Obtaczanie w sezamie też jest tylko jedną z możliwości: kulki można obtoczyć także w przyprawach albo ziołach: np. curry, papryce słodkiej lub ostrej albo posiekanym cienkim szczypiorku.
Jak podawać kulki serowe?
Kulki serowe z tego przepisu można podać na różne sposoby. Jednym z oryginalniejszych jest ten pokazany na zdjęciu: kulki niczym praliny powkładaj w małe papilotki i ułóż w pudełku. Kulki możesz także podać z kawałkami chrupiącego pieczywa: taką kulkę można wówczas rozsmarować na kromce. Kulki można też po prostu położyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, bądź rukoli.
Kulki można także nadziać na wykałaczki lub patyczki do koreczków. Dołóż wtedy każdej kulki serowej oliwkę albo małego pomidorka koktajlowego.